Ari-Pekka Pitkänen

ARI-PEKKA PITKÄNEN syntyi v. 1962 Posiolla. Posiolta AP muutti äitinsä kanssa Säkylään noin 10 vuoden ikäisenä.

Posiolla AP oli harrastanut hiihtoa ja jalkapalloa. Kun perhe saapui Säkylään, AP:n äiti Kerttu kyseli Säkylän Urheilijoilta, pääsisikö poika mukaan seuran hiihtotoimintaan. Tämä tapahtui varmaan vuonna 1972.

Veikko Lehtimäki otti AP:n suojiinsa ja valmensi AP:aa ja poikaansa Timoa aluksi leikkimielellä, mutta jo parin vuoden päästä määrätietoisesti kohti ampumahiihdon Suomen kärkeä.

Ampumahiihdon ja hiihdon rinnalla AP pelasi jalkapalloa ja suunnisti aktiivisesti. Pyydettäessä AP lähti mukaan muihinkin lajikokeiluihin mielellään.

AP kouluttautui lihanleikkaajaksi ja teki sitä työtä ammatikseen moneen eri otteeseen. Aluksi Huittisissa Lihapojilla ja myöhemmin pitäessään omaa kauppaliikettään Köyliön Tuiskulassa ja Säkylän Iso-Vimmassa.

AP olisi halunnut sotilaan uralle, voidakseen urheilla työn ohella aktiivisesti. Tämä ei kuitenkaan toteutunut AP:n terveydentilan vuoksi. AP työskenteli kuitenkin Porin Prikaatissa useassa eri siviilityöntekijän tehtävissä ja olikin PorPr:ssa kirjoilla viimeisinä vuosinaan.

AP:n suvun miesten sydänsairausrasite oli myös AP:n kohtalona. AP oli ollut jo pitkään PorPr:sta sairaslomalla ja odotti sairaseläkepäätöstä, kun hän samalla työskenteli Paneliassa Seuratalon talonmiehenä. Talvella 2013 AP koki loppunsa lumitöissä Seuratalon pihalla. Sydän pysähtyi, eikä AP:aa saatu elvytettyä henkiin.

Allekirjoittanut on pitänyt AP:aa kuin pikkuveljenään, olihan meillä pitkä, noin 40 vuoden mittainen yhteinen urheilijan ura, mitä kuljimme rinnakkain.

Pari vuotta AP:n hautajaisten jälkeen kysyin AP:n lapsilta, löytyisikö heiltä joku kiertopalkinnoksi sopiva AP:n palkinto, minkä saisin käyttööni. Palkintohyllystä löytyi AP:n 1985 Säkylän Urheilijoilta saama tunnustuspalkinto.

Tästä tein AP:n lautasen, mikä kiertää vuosittain AP:n harrastamien urheilulajien mukaan. Ensimmäinen kiertopalkinto on jaettu vuonna 2018. Silloin Jämi42 hiihtokilpailussa lautasen sai TT TALLI:n Rauno Tuomi.

Vuonna 2019 kilpailuksi valitsin Paneliassa 31.3. järjestettävän Satakunnan WinterSprintCupin viimeisen osakilpailun. Osakilpailun voittaja saa AP:n lautasen vuodeksi haltuunsa.

Paneliassa 28.2.2019 Timo Lehtimäki