Oravacup-säännöt

ORAVACUP 2024 SÄÄNNÖT

Huom! Oravacup toimii karsintasarjana joukkuevalintoihin

Maasto, kartta ja radat

Kilpailumaasto ja kartta tulee valita lasten ratoja ajatellen. Kartan mittakaava 1:10 000 tai 1:7500 ja kartan koko max. A4. Sprintissä kartan mittakaava 1:4000. Ratojen tulee olla lastenratoihin perehtyneiden ratamestarien taidonnäytteitä, sekä SSL:n ohjeiden ja määräysten mukaisia. Kilpailun kulun nopeuttamiseksi suositellaan käyttämään kahta eritasoista viitoitusrataa. Tällöin voidaan reittiradoille lähettää useampi osallistuja samanaikaisesti. H/D9RR-sarjoille voi järjestäjä valita pidemmän tai lyhyemmän siimari-radan. Ratamerkkauksissa on käytettävä yhtenäistä ja näkyvää viitoitusnauhaa (myös sprintissä H/D8RR ja H/D9RR sarjoissa). Lapsille on muistettava tarjota myös reitinvalintoja. Kilpailuun valitun valvojan on perehdyttävä ratojen ja maaston lisäksi myös kartan tasoon ja painoasuun.

Sarjat

H8RR, H9RR, H10RR, H11TR, H12, H13, H14 ja H16

D8RR, D9RR, D10RR, D11TR, D12, D13, D14 ja D16

Parisuunnistajille ja saattajien kanssa kulkeville:
RR1, RR2, TR, Suora-12 (12-vuotiaiden rata), Suora-14 (13-14-vuotiaiden rata) ja Suora-16 (16-vuotiaiden rata) (parisuunnistajille)

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset tehdään nettiin Oravacupin ilmoittautumisjärjestelmään: https://www.satakunnansuunnistus.fi/oravacup/ilmo/ tai sähköpostitse tapahtuman järjestäjälle kts. seuran kilpailukutsu. Ilmoittautumiset on oltava perillä 3 päivää ennen kisaa. Jälki-ilmoittautumiset viimeistään edellisenä iltana klo 18 mennessä sähköpostilla. Parisuunnistukseen voidaan ottaa mukaan myös kilpailupaikalla. Jälki-ilmoittautuneista lisämaksu 4 eur suoritetaan heti kilpailun järjestäjälle. Syksyllä alue perii seuroilta kilpailuihin osallistumismaksua 5 € / ilmoitettu kilpailija / osakilpailu (muutos vuonna 2024, aikaisemmin 4 €). Oman seuran nuorilta ei peritä osallistumismaksua seuran itse järjestämästä Oravacup-tapahtumasta.

Osakilpailun järjestelypalkkio

Oravacupin kilpailun järjestämisestä alue maksaa seuralle 350 eur palkkion, sekä 50 eur lisäpalkkion ajantasaisesta kartasta, sekä ammattitaitoisen valvojan käytöstä.

Lähtö

Lähtölistat laaditaan sarjoittain sääntöjen mukaisesti. Lähtövälit 2 min, tarvittaessa RR-rata 1 min, niin että lähetys kestää vain runsaan tunnin. Ensimmäiset lähdöt iltakilpailuissa klo 18 ja viikonloppukilpailussa klo 11. Jälki-ilmoittaneet lähtevät ennen muita kilpailijoita. Parisuunnistuksen lähtijät lähtevät ko. radalle lähtevien kilpasarjojen välissä tai niiden jälkeen. Kilpailijoiden lähetys voidaan suorittaa myös kuntosuunnistusten tapaan Emit-kortilla nollaleimasimesta. Lasten lähtöpaikka on rakennettava selkeästi aidatuksi 4 minuutin portain. Lähtöön on aidattava myös pituussuuntaiset linjat sarjoittain, kts. ohje Satakunnan Suunnistuksen oravapolkusivulta. Seura voi halutessaan järjestää lähtöajat myös vapaasti valittavina, tällöin ensimmäiset lähtöajat voivat olla jo aikaisemmin.

Maali

Kilpailun ajanotto pysähtyy maalileimauksessa. Kilpailun ajanotto voi tapahtua myös kuntorastien tapaan Emitillä, jolloin tulokset julkaistaan vasta kaikkien tultua maaliin. Järjestäjä hoitaa vastaanoton maalissa.

Parisuunnistus

Vaikka oravacup on kilpailu, on se samalla myös harjoitus ja joillekin pelkkä harjoitus, tai jopa ensimmäinen käynti metsässä kartan kanssa. Näin parisuunnistus-sarjat eivät ole kilpailusarjoja. Radalle on siksi mahdollista lähteä kaikissa sarjoissa myös opastajan /ohjaajan kanssa partiona. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa ”parisuunnistus”-sarja ja lähtijän nimi esim. RR2,Suunnistaja Pekka. Lapsi voi iästään riippumatta ilmoittautua mille radalle tahansa parisuunnistuksessa. Lähtö tapahtuu lähtölistaan arvotussa järjestyksessä varsinaisten kilpasarjojen välissä (esim. H10RR – RR2 parisuunnistus – D10RR).  Parisuunnistajien nimet kirjataan tuloksiin ilman aikoja. Halukkaat saavat tietää oman aikansa kysyessään. Osallistumisesta saa yhden cup-pisteen. Vähintään viisi kertaa osallistuneille jaetaan osanottomitali. Kilpailunsa jo suorittaneiden on myös mahdollista ja suotavaa, lähteä huoltajan tai muun kaverin kanssa uudelleen kertaamaan jo kisailtu reitti muiden lähtijöiden jälkeen.

Tiedottaminen ja tulokset

Järjestävä seura ilmoittaa kilpailujen nettisivujen osoitteen kaksi viikkoa ennen kilpailua sähköpostilla kimmo.mieskoski@gmail.com joka linkittää ne alueen www.satakunnansuunnistus.fi nettisivuille. Lisäksi järjestäjän tulisi toimittaa ilmoitus tapahtumasta julkaistavaksi Satakunnan Kansan tänään -palstalle kilpailupäiväksi. Myös edellisessä kisassa olisi hyvä mainostaa jo seuraavaa kisapaikkaa. Tulokset julkaistaan kilpailupaikalla tulostaululla tai nettisivuilla. huom. Rastireitillä ei hylätä ketään, vaan puuttuvasta leimasta 10 min lisäaika. Täydelliset tulokset sarjoittain (keskeyttäneistä, hylätyistä ja parisuunnistajista vain nimet) toimitetaan viipymättä alueella ilmestyviin lehtiin (mm. Satakunnan Kansa email: sk.urheilu@satakunnankansa.fi.) Lisäksi tulokset tulee toimittaa pistelaskennan hoitajalle, kimmo.mieskoski@gmail.com

Muut palvelut

Järjestäjän toivotaan tarjoavan kilpailun maalissa mehua tai vettä. Peseytyminen yms. palvelut järjestetään mahdollisuuksien mukaan. Pieni puffetti toisi ehkä seuralle hieman tuloja. On huolehdittava myös, jotta kilpailuorganisaatioon saada riittävä määrä kokenutta henkilöstöä. Pisimmälle radalle voi järjestäjää kuntosuunnistuksen autonkuljettajille.

Pistelasku

Kussakin sarjassa voittaja saa 16 pistettä, seuraavat 14, 12, 11, 10 jne. pistettä. Sarjassa sijalle 14 ja sitä heikommin sijoittuneet, samoin kuin keskeyttäneet ja hylätyt, sekä parisuunnistukseen osallistuneet suunnistaneet saavat yhden pisteen. Samalle sijalle sijoittuneille samat pisteet (ei puolia pisteitä). Oravacupin kokonaiskilpailuun huomioidaan kullekin viisi parasta suoritusta. Tasapisteissä olevat saavat samat sijoitukset.

Palkinnot

Kesän viimeisessä kisassa palkitaan kunkin sarjan kolme parasta mitalilla ja lahjakortilla. Em. lisäksi lahjakortin tms. saavat puolet ko. sarjan osanottajista (kuuden ensimmäisen kisan ka.). Osanottajamitali jaetaan kaikille viiteen kisaan osallistuneelle (sijat 4.-) Osakilpailun järjestäjä voi harkintansa mukaan palkita kaikki osanottajat maalissa.